МЕНЮМеню

Полезно

Още едно дете в семейството. Ами сега?

2015-09-25

Появата на второ или трето дете в семейството винаги е съпътствано както с много радост, така и с безброй промени. Ще трябва да организирате на ново времето си, всичко ще е много по-различно от колкото, когато в къщата са тропали само чифт детски крачета.

Може да се изморявате още преди второто дете да се е появило, защото след раждането от 6 до  8 седмици ще сте заети с хранене и приспиване на новата рожба, докато първото дете си иска своя дял от грижи и внимание. Но вие вече ще имате опит така че предизвикателството към бебето ще са познати, сменяне на пелени, хранене и разболявания. Ще знаете как да реагирате по-бързо и какво да очаквате.

За всяка майка това е момент на объркване и в равносметка може да помислите, че кариерата ви е застрашена както и семейния мир с цялата суматоха.

Когато в семейството идва ново дете, трябва да се постараете да помогнете на първото дете да свикне. Включете го в гледането на детето, помолете го да ви подава неща, особено ако децата ще споделят една стая. Намерете специален подарък, който по-голямото дете или деца ще искат да споделят с новороденото, като книга или играчка. Винаги намирайте време, което да прекарате с по-голямото дете независимо дали в библиотеката, супермаркета или просто с приказки преди лягане.

Обяснявайте ролята на детето в семейството – че вече е батко или кака и му позволете да влезе в тази роля. Позволете на детето да ви придружава по време на ултразвука. Ако раждате в болница позволете на другите деца да дойдат да ви посетят и да видят новото бебче.

Играта с братята и сестрите не е губене на време, това е специален процес в живота на новороденото, така че не оставяйте по-голямото дете или деца извън грижата за по-малкото дете, позволете им да помагат и да бъдат част от живота на бебето колкото и малко да е то. Така по-големите деца няма да се изпълнят с недоволство или гняв. 

Събития

Център за детско здраве “Ниш”, с подкрепата на ЛК Русе Сексагинта Приста, за поредна година се включва в световната инициатива в подкрепа на кърменето. Тази година събитията са под мотото “Защитата на кърменето - споделена отговорност” и насочваме фокуса към необходимите общи усилия за повече кърмени бебета и подкрепени майки.
Виж повече
За пета поредна година ще отбележим заедно Световната седмица на кърмене, в подкрепа на русенските семейства.
Виж повече
Детски играчки за щастливи малчугани

Дейности

График