МЕНЮМеню

Полезно

Летните чревни инфекции - как да се предпазим и да се погрижим за себе си

2015-07-08

Летните стомашни вируси са до болка познати на всички ни. В най-общ случай те протичат с диария, остри коремни спазми, гадене, повръщане и висока температура.

Най-лесния начин да се заразите е чрез контакт с заразен човек или при прием на заразена вода или храна. Ако сте с добро здраве, вирусът ще отмине за няколко дни, като няма да изпитате особени усложнения. Той може да се окаже особено опасен, дори смъртоносен за кърмачета или възрастни хора, с увредена имунна система.

Освен постоянното миене на ръцете и повишеното внимание към храната, която купуваме, предлагаме още няколко полезни съвета за добро здраве през летните дни.

 • Ваксинирайте децата

Ваксините против стомашно-чревни инфекции, причинени от ротавирус са достъпни в много държави, сред които и България (такава например е Ротарикс). Приложена още през първата година на детето, тя предпазва дълги години от различни заболявания.

 • Редовно измивайте ръцете си

Уверете се, че и децата правят същото, особено след посещение на обществени места и тоалетни. Най-добре изплаквайте с топла вода, като използвате антибактериален сапун. Търкайте ръцете една в друга за около 20 секунди, като не забравяте да почиствате добре и кутикулите и под ноктите. След това обилно изплакнете. Носете винаги в себе си мокри кърпички, както и дезинфектиращи гелове.

 • Използвайте отделни лични предмети в дома

Избягвайте споделянето на вилици, лъжици, чаши, чинии в къщи, дори когато всички са здрави. Особено важно е използването на лична хавлия, която не се споделя с никого.

 • Спазвайте дистанция

Избягвайте много близък контакт с всеки, който може да е преносител на вируса, както и с непознати хора на улицата.

 • Дезинфекцирайте

Ако някой в къщи е болен от такъв вирус, дезинфекцирайте всички повърхности, дръжки на врати и шкафчета с разтвор от белина и вода.

 • Проверете детските градини и ясли

Ако детето Ви посещава подобно заведение, убедете се, че здравите деца биват отделени в отделно помещение от заболелите. Както споменахме в началото на статията, макар и безвреден за възрастните, тези вируси крият особени рискове за детското здраве.

Не пренебрегвайте предпазните мерки при пътуване:

Когато пътувате извън граница, рискът от заразяване с инфекции и вируси се покачва.

Предпазете себе си и здравето си с тези малки съвети:

 • Пийте само добре дестилирана минерална вода.
 • Избягвайте кубчетата лед, тъй като водата, използвана за направата им може да е инфектирана
 • Използвайте минерална вода за миене на зъбите
 • Избягвайте суровата храна – включително обелени плодове, сурови зеленчуци и салати – всичко, докоснато от човешка ръка без термична обработка.
 • Избягвайте меса и риба, които са в суров или не достатъчно обработен кулинарно вид.

Събития

Център за детско здраве “Ниш”, с подкрепата на ЛК Русе Сексагинта Приста, за поредна година се включва в световната инициатива в подкрепа на кърменето. Тази година събитията са под мотото “Защитата на кърменето - споделена отговорност” и насочваме фокуса към необходимите общи усилия за повече кърмени бебета и подкрепени майки.
Виж повече
За пета поредна година ще отбележим заедно Световната седмица на кърмене, в подкрепа на русенските семейства.
Виж повече
Детски играчки за щастливи малчугани

Дейности

График